Image
 

 
Start
Omhoog
Info
Publicaties
Algemeen
WebShop

 

      Watermerk Yachtcharter
    Gek op water, op varen, op Friesland. De eerste echte kennismaking was in 1997.  Een weekje in een huisje in Langweer, met een motorboot van 12m en 2 dagen intensieve instructie door een oud-marineman. Door weer en wind (het was november!) werd aan zwager en aan Frank een stoom-cursus varen, omgaan met wind etc. gegeven. Pas later volgde behalen van het vaarbewijs en het eigen bedrijf.       frank hofland

Enthousiast geworden van het bijzondere gevoel op het water, de andere wereld die daarvandaan te ontdekken is en de vrijheid, kon het haast niet anders dan dat er een eigen motorjacht kwam in huize Hofland. Maar het is geen goedkope hobby, dus werd gekeken naar mogelijkheden om enige inkomsten te genereren. De boot werd verhuurd in de weken dat het gezin er zelf geen gebruik van maakte.

Dat gebeurde door een scheepswerf in Stroobos, net randje Friesland maar bijna tegen Groningen aan. Eigenlijk qua uitstraling niet de plek waar je als klant prettig vertoeft (rommelig en veel geroest staal) en niet voldoende centraal gelegen. Inmiddels was broer Martin ook enthousiast geraakt, ook hij kocht een boot. De broers besloten om gezamenlijk nog een motorjacht te kopen en dan de verhuur zelf te gaan doen.

         
 (de gebroeders Hofland, rechts Martin)

                                                    klik op afbeelding
                                                    voor vergroting


Dat vroeg nogal wat geregel (niet alleen bij de bank, want een béétje boot kost ongeveer hetzelfde als een alleraardigst huisje), zoektocht naar een andere jachthaven en omdat beiden niet in Friesland woonden, moest er bijvoorbeeld ook een monteur gevonden worden die in geval van calamiteiten, storingen kon verhelpen. Daarbij kwam één naam telkens terug. De beste scheepstechnieker was Jaco Veenstra. Daar was heel watersportbedrijvend Friesland het over eens.

Dus werd er contact gezocht. Het toeval wilde dat hij, samen met een compagnon ook doende was met een yachtcharterbedrijf te starten. Er werd kennis gemaakt en het klikte onvoorstelbaar goed tussen de 'Hollanders' en de Friezen.


Een ruime haven in Heerenveen zou een mooie plek zijn waar Friesland en Holland hun bedrijf zouden kunnen starten.

Dat had nog wel wat voeten in de aarde. Want er moesten vergunningen komen (uiteraard nadat alle gesprekken met de watersportvereniging ter plekke waren gevoerd en afspraken gemaakt). Frank voerde gesprekken met ambtenaren en uiteindelijk de betreffende wethouder om na veel praten alvast een tijdelijke vergunning te krijgen om voor beide bedrijven in ieder geval een portable kantoorunit te plaatsen. Martin maakte de (bouw)tekeningen voor allen en uiteindelijk kon aldaar worden gestart. Dat was in het jaar 2000.

Zoals gezegd, de samenwerking en de klik was goed, dus zowel Watermerk
(het bedrijf van Frank en Martin Hofland) als dat van Yachtcharter 2000 (het bedrijf van Jaco en Bauke) werden pal naast elkaar gevestigd. De Friezen hielpen de broers - die eigenlijk amper ervaring in de watersport hadden - er goed doorheen. Die ervaring groeide natuurlijk met de jaren.

De hele voorbereiding vroeg nogal wat. Er was niets anders dan een moerassig weiland en een grote plas water. Drainage-leidingen, bestraten, electra en waterleiding aanleggen etc. Ook steigers moesten er komen, kortom: het was niet eens zo gek dat er, al voordat de kantoorunits er stonden, vaak al met een man of tien gewerkt werd. En dan moesten de boten nog verhuurd worden. De kost gaat nu eenmaal voor de baat.

Technische tekeningen en vergunningaanvraag deed Marting,  website en folders ontwerpen ging via Frank. Advertenties werden geplaatst etc etc.  Nu maar wachten op huurders. De eerste paar jaar waren de zogenoemde 'tropenjaren'. Maar geleidelijk aan groeide het aantal klanten en hun tevredenheid. De meesten kwamen de opvolgende jaren weer terug. Daardoor kon ook de vloot uitgebreid worden.

Goede vaarinstructie aan klanten, uitbreiding van het aantal boten, leuk en goed personeel, maakte dat het een heus bedrijf werd, een belangrijke speler in watersportend Friesland.

Begonnen met één boot, het bedrijf werd in 2005 verkocht met een 10-tal goede motorjachten, variërend van 9 m. tot 15 m.  De nieuwe eigenaar woont in Heerenveen en kon zodoende makkelijker dan Frank en Martin Hofland de doorstart maken dan de 'Hollanders', die toch telkens een flink aantal kilometers moesten maken naar hun bedrijf vanuit respectievelijk Den Haag en Loon op Zand.  Er wordt door de broers en familie nu wel een stuk minder gevaren en ze zijn veel minder vaak in Friesland.
En dat kriebelt nog wel. 


 

   
 Enkele willekeurige voorbeelden, o.a. van
 folders en ander reclamemateriaal uit de
 beginperiode..
 Links een overzichtsfoto van de haven.
 
(klik op de afbeeldingen voor een vergroting)
 

   

 

 

       

Start | Watermerk | Hofland Interim